Sałatka z białej fasoli i buraków.
Skladniki:
szklanka drobnej białej fasoli
1-2 buraki upieczone w mundurkach
4 ogórki kiszone
2 łyżki oliwy extra vergine
ewentualnie pół czerwonej cebuli i natka pietruszki
sos:
łyżka diżońskiej musztardy miodowej
łyżka czerwonego octu winnego
5-6 łyżek oliwy extra vergine
sól, pieprz
Fasolę namocz na noc, opłucz, ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Posól pod koniec gotowania. Odcedź. Polej połową sosu, wymieszaj i odstaw. Buraki obierz i pokrój w kostkę wielkości takiej jak ugotowana fasolka. Wymieszaj z połową sosu, odstaw. Ogórki obierz ze skóry, pokrój w kostkę jak buraki, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Cebulę pokrój w kostkę, natkę drobno posiekaj.
Na spodzie wyjetej z serwantki, ulubionej salaterki, rozsyp buraki, na nich usyp warstwę ogórków, na wierzchu doprawione fasolki. Udekoruj wiórkami czerwonej cebuli i natką pietruszki.
Smacznego:)
Skladniki:
szklanka drobnej białej fasoli
1-2 buraki upieczone w mundurkach
4 ogórki kiszone
2 łyżki oliwy extra vergine
ewentualnie pół czerwonej cebuli i natka pietruszki
sos:
łyżka diżońskiej musztardy miodowej
łyżka czerwonego octu winnego
5-6 łyżek oliwy extra vergine
sól, pieprz
Fasolę namocz na noc, opłucz, ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Posól pod koniec gotowania. Odcedź. Polej połową sosu, wymieszaj i odstaw. Buraki obierz i pokrój w kostkę wielkości takiej jak ugotowana fasolka. Wymieszaj z połową sosu, odstaw. Ogórki obierz ze skóry, pokrój w kostkę jak buraki, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Cebulę pokrój w kostkę, natkę drobno posiekaj.
Na spodzie wyjetej z serwantki, ulubionej salaterki, rozsyp buraki, na nich usyp warstwę ogórków, na wierzchu doprawione fasolki. Udekoruj wiórkami czerwonej cebuli i natką pietruszki.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz