Sałatka z białej fasoli i buraków. Skladniki: szklanka drobnej białej fasoli 1-2 buraki upieczone w mundurkach 4 ogórki kiszone 2 łyżki oliwy extra vergine ewentualnie pół czerwonej cebuli i natka pietruszki sos: łyżka diżońskiej musztardy miodowej łyżka czerwonego octu winnego 5-6 łyżek oliwy extra vergine sól, pieprz Fasolę namocz na noc, opłucz, ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Posól pod koniec gotowania. Odcedź. Polej połową sosu, wymieszaj i odstaw. Buraki obierz i pokrój w kostkę wielkości takiej jak ugotowana fasolka. Wymieszaj z połową sosu, odstaw. Ogórki obierz ze skóry, pokrój w kostkę jak buraki, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Cebulę pokrój w kostkę, natkę drobno posiekaj. Na spodzie wyjetej z serwantki, ulubionej salaterki, rozsyp buraki, na nich usyp warstwę ogórków, na wierzchu doprawione fasolki. Udekoruj wiórkami czerwonej cebuli i natką pietruszki. Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz