Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z marchewki, korniszona, cebulki, jablka i natki pietruszki.

Duza, jesienna marchew ucieramy na tarce o grubych oczkach, korniszonow kilka tniemy w kostke i dorzucamy do utartej marchwi, pocieta w kostke mala, slodka cebulke szalotke dorzucamy do wlasnie powstajacej salatki, w koncu ucieramy jablko, najlepiej slodko-kwasne, bo od smaku jablka duzo w tej salatce zalezy i dorzucamy natke pietruszki porwana palcami na kawaleczki.
Salatka jest pyszna, bez soku z cytryny, bez soli i bez oleju z oliwek, lub slonecznikowego, a takze bez cukru i bez smietany.
Jesli jednak korniszony i jablka okaza sie za malo kwaskowate, mozna wycisnac troszke soku z cytryny, jesli calosc okaze sie za sucha, choc nie powinna, bo utarte jablka, marchew i pociete korniszony daja sok, mozna dodac odrobine oleju, lub majonezu, czy lekkiej smietanki, w koncu mozna tez, w zaleznosci od smaku marchewki, dodac troche cukru i soli, choc nie polecam tego nikomu; smak tej salatki da sie zawsze uratowac!
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Salatka z bialej fasoli i buraków.

Sałatka z białej fasoli i buraków. Skladniki: szklanka drobnej białej fasoli 1-2 buraki upieczone w mundurkach 4 ogórki kiszone 2 łyżki oliwy extra vergine ewentualnie pół czerwonej cebuli i natka pietruszki sos: łyżka diżońskiej musztardy miodowej łyżka czerwonego octu winnego 5-6 łyżek oliwy extra vergine sól, pieprz Fasolę namocz na noc, opłucz, ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Posól pod koniec gotowania. Odcedź. Polej połową sosu, wymieszaj i odstaw. Buraki obierz i pokrój w kostkę wielkości takiej jak ugotowana fasolka. Wymieszaj z połową sosu, odstaw. Ogórki obierz ze skóry, pokrój w kostkę jak buraki, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Cebulę pokrój w kostkę, natkę drobno posiekaj.  Na spodzie wyjetej z serwantki, ulubionej salaterki, rozsyp buraki, na nich usyp warstwę ogórków, na wierzchu doprawione fasolki. Udekoruj wiórkami czerwonej cebuli i natką pietruszki. Smacznego:)

Marynowane grzyby.

 Podaje przepis domowy na marynowane grzyby. Ocet do marynowanych grzybow 2%: 1 czesc octu 10% i 4 czesci wody. Na okolo 1/4 litra octu 2% dac dwie lyzki stolowe cukru. Do smaku zalewy dodac: pieprz, sol, ziele angielskie, listek laurowy, cynamon, gozdziki, gorczyce. Calosc zagotowac; gotowac okolo 2-3 minuty. Do gotujacego octu/zalewy wlozyc oczyszczone i ugotowane wczesniej w wodzie grzyby i ponownie zagotowac. Wlozyc do sloikow i zakrecic ( ustawic sloiki na gazecie, dnem do gory - gdy jakis sloik cieknie - zmienic nakretke); pozostawic do wystygniecia sloikow. Smacznego:)

Trójkolorowe marchewki, pieczone, podane w sosie z kaparów, rodzynek, orzechów i ziół.

Pół kilo marchwi żółtej, fioletowej i pomarańczowej po umyciu ( czasem trzeba marchwie oskrobać) wrzuciłam do wody i gdy tylko zawrzała wyjęłam je na półmisek do pieczenia. Pocięłam je na kawałki i piekłam polane oliwą z oliwek  10 minut. Po ostygnięciu polałam sosem z kaparów, orzechów, rodzynek ( u mnie wysuszone czerwone winogrona, czyli rodzynki domowe) oliwy z oliwek, soku z cytryny, balsamico, orzechów, kaparów i ziól ( u mnie natka pietruszki i listki bazylii). Pyszne danie, godne polecenia! :) Przepis wzbogacony o pieczoną dynię, ser feta, miód i inne składniki znalazłam w blogu Pomarańczy i znacznie uprościłam dla swoich potrzeb. http://pomarancza.blox.pl/2018/02/Pieczone-warzywa-z-dressingiem-rodzynkowo.html