Kolorowe leczo
Wykorzystaj zamiast surowej mieszanki papryk i cukini możesz wykorzystać mrożoną mieszankę warzywną "Leczo".
Składniki:
- 1 cebula
- 3 kolorowe papryki
- 3 cukinie
- 2 puszki siekanych pomidorów
- papryka w proszku
- oliwa z oliwek
Podsmaż cebulę na oliwie, dodaj pokrojoną w paski paprykę. Po chwili dorzuć cukinię posiekaną w półplasterki. Zamiast cukini możesz użyć kabaczka, który wygląda i smakuje podobnie, ale ma żółtą skórkę. Równocześnie ze świeżą cukinią dodaj pomidory z puszki. Całość krótko duś pod przykryciem (aż warzywa będą miękkie, ale w kawałkach). Jeśli używasz mrożonki, warzywa muszą się dłużej poddusić (pomidory dodaj tuż przed końcem duszenia). Dopraw do smaku mieloną papryką i odrobiną soli. Takie kolorowe leczo możesz zaserwować na kolację z bagietką lub z ryżem, a na obiad z plackami ziemniaczanymi.
Wykorzystaj zamiast surowej mieszanki papryk i cukini możesz wykorzystać mrożoną mieszankę warzywną "Leczo".
Składniki:
- 1 cebula
- 3 kolorowe papryki
- 3 cukinie
- 2 puszki siekanych pomidorów
- papryka w proszku
- oliwa z oliwek
Podsmaż cebulę na oliwie, dodaj pokrojoną w paski paprykę. Po chwili dorzuć cukinię posiekaną w półplasterki. Zamiast cukini możesz użyć kabaczka, który wygląda i smakuje podobnie, ale ma żółtą skórkę. Równocześnie ze świeżą cukinią dodaj pomidory z puszki. Całość krótko duś pod przykryciem (aż warzywa będą miękkie, ale w kawałkach). Jeśli używasz mrożonki, warzywa muszą się dłużej poddusić (pomidory dodaj tuż przed końcem duszenia). Dopraw do smaku mieloną papryką i odrobiną soli. Takie kolorowe leczo możesz zaserwować na kolację z bagietką lub z ryżem, a na obiad z plackami ziemniaczanymi.
Komentarze
Prześlij komentarz