Przejdź do głównej zawartości

Paczuszki z mlodej kapusty i ziemniakow.

Mlode ziemnaiki z koperkiem i mloda kapusta juz mi sie przejadly, surowka z mlodej kapusty z marchewka tez, wiec przystapilam do eksperymentowania.
Wzielam szesc lisci kapusty, z ktorej usunelam glab, latwo odeszlo, wiec nie wrzucalam kapusty na chwile do osolonego wrzatku, ale jesli liscie stawiaja opor, to trzeba od garnka z wrzatkiem zaczac.
Dwanascie mlodych ziemniakow, podgotowanych, ale twardych, pozawijalam w liscie kapusty, po dwa w jeden lisc. Liscie mozna zawijac jak golabki, albo przekluwac drewnianymi ostrymi patyczkami, zeby sie trzymaly razem.
Na dno plaskiego garnka wlalam oliwe z oliwek, nie za malo, nie za duzo, na oko i poukladalam ciasno paczuszki z ziemniakami w lisciach kapusty. Polalam calosc pomidorami z puszki, mozna tez wykorzystac przecier pomidorowy z woda, albo pociac obrane ze skorki dojrzale jak na zupe pomidory. Zalalm calosc woda, aby przykryc paczuszki. Dorzucilam kostke bulionu warzywnego. Wycisnelam sok z polowki cytryny, a takze wykroilam reszte cytryny, dorzucilam do wywaru bez pestek i skorki. Dolalam szklanke bialego wina, ktora pozostala w butelce w lodowce od niepamietnych czasow i wypic tego wina juz bym nie chciala, ale zagotowac w sosie jeszcze bylo mozna. Dosypalam troche kminku, soli i zmielonego w mlynku pieprzu. Pocielam koperek, lodyzki i troche piorek, reszte pozostawiajac do posypania zielenina na talerzu. Zalewa smakuje wybornie, paczuszki na malym ogniu pod przykryciem dusza sie.
Co jakis czas sprawdzam widelcem miekkosc.
Na zakonczenie wylowie paczuszki lyzka cedzakowa, poleje na talerzu sosem, ktory powstanie po odparowaniu nadmiernej ilosci wody; zawsze mozna zdjac na koniec przykrywke i obserwowac, jak sos wyglada. Nie jestem zwolenniczka zageszczania maka i smietana, ale jesli ktos lubi, mozna. Posypie natka koperku i natka pietruszki.
Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Salatka z bialej fasoli i buraków.

Sałatka z białej fasoli i buraków. Skladniki: szklanka drobnej białej fasoli 1-2 buraki upieczone w mundurkach 4 ogórki kiszone 2 łyżki oliwy extra vergine ewentualnie pół czerwonej cebuli i natka pietruszki sos: łyżka diżońskiej musztardy miodowej łyżka czerwonego octu winnego 5-6 łyżek oliwy extra vergine sól, pieprz Fasolę namocz na noc, opłucz, ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Posól pod koniec gotowania. Odcedź. Polej połową sosu, wymieszaj i odstaw. Buraki obierz i pokrój w kostkę wielkości takiej jak ugotowana fasolka. Wymieszaj z połową sosu, odstaw. Ogórki obierz ze skóry, pokrój w kostkę jak buraki, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Cebulę pokrój w kostkę, natkę drobno posiekaj.  Na spodzie wyjetej z serwantki, ulubionej salaterki, rozsyp buraki, na nich usyp warstwę ogórków, na wierzchu doprawione fasolki. Udekoruj wiórkami czerwonej cebuli i natką pietruszki. Smacznego:)

Marynowane grzyby.

 Podaje przepis domowy na marynowane grzyby. Ocet do marynowanych grzybow 2%: 1 czesc octu 10% i 4 czesci wody. Na okolo 1/4 litra octu 2% dac dwie lyzki stolowe cukru. Do smaku zalewy dodac: pieprz, sol, ziele angielskie, listek laurowy, cynamon, gozdziki, gorczyce. Calosc zagotowac; gotowac okolo 2-3 minuty. Do gotujacego octu/zalewy wlozyc oczyszczone i ugotowane wczesniej w wodzie grzyby i ponownie zagotowac. Wlozyc do sloikow i zakrecic ( ustawic sloiki na gazecie, dnem do gory - gdy jakis sloik cieknie - zmienic nakretke); pozostawic do wystygniecia sloikow. Smacznego:)

Trójkolorowe marchewki, pieczone, podane w sosie z kaparów, rodzynek, orzechów i ziół.

Pół kilo marchwi żółtej, fioletowej i pomarańczowej po umyciu ( czasem trzeba marchwie oskrobać) wrzuciłam do wody i gdy tylko zawrzała wyjęłam je na półmisek do pieczenia. Pocięłam je na kawałki i piekłam polane oliwą z oliwek  10 minut. Po ostygnięciu polałam sosem z kaparów, orzechów, rodzynek ( u mnie wysuszone czerwone winogrona, czyli rodzynki domowe) oliwy z oliwek, soku z cytryny, balsamico, orzechów, kaparów i ziól ( u mnie natka pietruszki i listki bazylii). Pyszne danie, godne polecenia! :) Przepis wzbogacony o pieczoną dynię, ser feta, miód i inne składniki znalazłam w blogu Pomarańczy i znacznie uprościłam dla swoich potrzeb. http://pomarancza.blox.pl/2018/02/Pieczone-warzywa-z-dressingiem-rodzynkowo.html