Nie znalazlam nigdzie przepisu, wiec mysle, ze nikt tej zupy wczesniej nie wymyslil; moze sie myle, tak czy tak, zupa jest przepyszna!
Biale szparagi myjemy, obieramy, obcinamy twarde koncowki, nic nie wyrzucamy, wszystko razem gotujemy w wodzie z sola i cukrem, z sokiem z wycisnietej polowki cytryny. Wywar z obierek jest potrzebny jako smak, do zupy. Szparagi mozna zjesc, jak kto lubi, warto jest zostawic dla dekoracji zupy kilka kawalkow.
Do garnka wlewamy odrobine oliwy z oliwek, pocieta na kawalki cebulke smazymy na szklisto lub nawet nieco bardziej. Dolewamy troche wody. Pociete w kostke ziemniaki gotujemy w zupie. Dorzucamy do zupy kostke bulionu warzywnego. Wlewamy wywar ze szparagow, z obranymi z lupin koncowkami. Dla koloru mozna dodac nieco soku pomidorowego. Nastepnie dorzucamy obrany ze skorki i pociety w kostke swiezy ogorek, zabek czosnku pociety drobno, lub wycisniety przez praske i koperek, suszony lub swiezy, a takze listek laurowy. Do zupy dodajemy kwasna smietanke do dan goracych. Mozna dolac sok z wycisnietej polowki cytryny, w zaleznosci od tego, jaka mamy smietanke, zeby sie pod wplywem soku z cytryny nie zwazyla; ja dodalam i wyszlo swietnie. Ugotowane w zupie ogorki sa tak delikatne jak szparagi. Sol i pieprz, odrobine dosypujemy pod koniec gotowania.
Smacznego!:)
Biale szparagi myjemy, obieramy, obcinamy twarde koncowki, nic nie wyrzucamy, wszystko razem gotujemy w wodzie z sola i cukrem, z sokiem z wycisnietej polowki cytryny. Wywar z obierek jest potrzebny jako smak, do zupy. Szparagi mozna zjesc, jak kto lubi, warto jest zostawic dla dekoracji zupy kilka kawalkow.
Do garnka wlewamy odrobine oliwy z oliwek, pocieta na kawalki cebulke smazymy na szklisto lub nawet nieco bardziej. Dolewamy troche wody. Pociete w kostke ziemniaki gotujemy w zupie. Dorzucamy do zupy kostke bulionu warzywnego. Wlewamy wywar ze szparagow, z obranymi z lupin koncowkami. Dla koloru mozna dodac nieco soku pomidorowego. Nastepnie dorzucamy obrany ze skorki i pociety w kostke swiezy ogorek, zabek czosnku pociety drobno, lub wycisniety przez praske i koperek, suszony lub swiezy, a takze listek laurowy. Do zupy dodajemy kwasna smietanke do dan goracych. Mozna dolac sok z wycisnietej polowki cytryny, w zaleznosci od tego, jaka mamy smietanke, zeby sie pod wplywem soku z cytryny nie zwazyla; ja dodalam i wyszlo swietnie. Ugotowane w zupie ogorki sa tak delikatne jak szparagi. Sol i pieprz, odrobine dosypujemy pod koniec gotowania.
Smacznego!:)
Komentarze
Prześlij komentarz